Stephanie en Pieter, ouders van Billie (4 jaar) 

‘Nee, niet die trui!’ 

‘Ik wil dat rokje!!’ 

Billie is een pittige kleine dame, die vaak door heel het huis luid en duidelijk haar mening verkondigt. Daar zijn we heel erg trots op, zegt Stephanie, maar we staan ook vaak erg machteloos en met ongeloof te kijken naar de discussies die we dagelijks voeren. 
De ‘kleerkast-discussie’ vinden we het moeilijkst. Billie staat er op om haar eigen outfit te kiezen, maar houdt daarbij vaak geen rekening met seizoenen of het dagverloop. 

We hebben al veel manieren geprobeerd om uit te leggen dat sommige outfits gewoonweg écht niet kunnen. Noch rustig uitleggen, noch streng en kordaat zijn, lijken te helpen. 

Hoe leg je aan een kleuter uit dat een zomerjurk niet kan om naar een kerstmarkt te gaan?

 

 

Het is voor een kleuter nog erg moeilijk om andermans standpunt te begrijpen.

 

Maar begrijpen wij die kleuterlogica wel?

Laten we starten bij de vraag:

"Hoe ziet een kleuter dit?"

‘Een peuter of kleuter ontdekt nog maar net dat niet enkel een volwassene kan beslissen, maar ook hij een unieke persoon is die kan kiezen. Een peuter en kleuter ontdekken dat ze een eigen idee, een eigen wil hebben en delen die met veel plezier. Ze delen die het liefst zelfs heel vaak en erg ongeremd. 

Zo heb je wellicht al veel jonge kinderen horen schreeuwen "Ikke doen"!

‘Kleerkast-discussies’, zoals bij Stephanie en Pieter thuis, horen daar ook bij. 

Een kleuter heeft dan wel stilaan een eigen mening; maar die is vaak gevormd op basis van één detail en houdt weinig rekening met het grotere geheel. 

Met andere woorden: kleuters kunnen die muts zo zacht vinden dat de keuze om de muts te dragen enkel daarop gebaseerd is. De zomerse temperaturen in juni worden ongewild buiten beschouwing gelaten.

Zich klaarmaken voor het boerderijkamp zal voor eenzelfde enthousiasme zorgen als dat voor een ander feest. Dat een witte feestjurk niet past op dat kamp is dus voor de kleuter onbegrijpelijk. 

Rekening houden met de context, zich inleven in de situatie en de mensen rondom zich, zijn vaardigheden die een kleuter nog onvoldoende beheerst. De ontwikkeling van deze vaardigheden staat zelfs nog maar net in de startblokken, waardoor zowel theorie als ervaring vaak in de besluitvorming van een kleuter ontbreekt. 
Wanneer we meteen de kledingkeuze afbreken en zonder wederzijdse inbreng een knoop doorhakken, zal de kleuter zich erg onbegrepen voelen en helemaal niets bijleren. 

De mening van kleuters is vaak gevormd op basis van één detail en houdt weinig rekening met het grote geheel

4 tips om zelf mee aan de slag te gaan.


1. 

Vertraag en neem de tijd om luidop waar te nemen. Zeg wat je ziet, zonder oordeel, zonder misnoegde intonatie.

2. 

Geef aan wat jouw gevoel daarbij is en geef bijkomende informatie waarom dat jouw mening is. 

3. 

Luister oprecht naar de redenering van jouw kleuter, erken zijn gevoel en geef daar ook begrip voor. 

4.

Maak een duidelijk verzoek. Vraag op een rustige en duidelijke manier wat jij verwacht van hem. 

Bovenstaande tips zorgen ervoor dat jullie niet naast elkaar praten. Ze helpen jou te verbinden met elkaar en op een rustige manier beiden gehoord te worden in een gesprek. De communicatie breekt zo niet af en helpt bij het oplossen van het meningsverschil. 

Ervaringsgericht leren is vaak erg effectief. Zo kan een kind zelf ervaren wat jij met een ellenlange uitleg tracht te verklaren. Zelf dingen ervaren zorgt er vaak voor dat kinderen zich de nieuwe informatie eigen maken. Zo voorkom je dat kinderen gewoon iets oppervlakkig aannemen voor die situatie, maar dat ze er ook écht iets uit leren. 

Deze vorm van leren is zeker niet altijd praktisch mogelijk, maar kan in sommige situaties zeker wel. Je toont bovendien dat je de mening van jouw kind hoort en serieus neemt. Je neemt het niet meteen over en gaat als het ware naast hem staan wanneer hij een keuze maakt en deze uitprobeert. Door dergelijk vertrouwen te tonen, krijg je vaak ook meer vertrouwen terug. 

Op zoek naar inspiratie voor dit ervaringsgericht leren? Download dan snel deze spelfiche!

Wil je graag onze andere artikels lezen?