Grote emoties

emoties kleuterklas kleuters Feb 19, 2024

 

Maar hoe ga je dan om met een ontploffing, huilbui of volledige blokkade?

Dat is de vraag die telkens weer terug komt bij ouders én leerkrachten.

 

Een golf aan emotie van boosheid, verdriet of angst is vaak allesoverheersend. De emotie overspoelt jouw kleuter. Het zorgt ervoor dat hij vaak niet meer bereikbaar is voor rationele adviezen of argumenten.

‘Je moet niet bang zijn’ of ‘word eens rustig’ zijn dus adviezen die geen effect hebben.

 

De emotie is er en jouw kleuter wordt daar zo door overspoeld dat er even geen controle of ratio meer is. De kleuter zit nu in een overlevingsbrein en zal enkel nog snelle beslissingen maken, alsof het een zaak is op leven of dood. Hij zal vechten, vluchten of bevriezen.

Willen we helpen om deze emotie te reguleren? Dan is het van het allergrootste belang om als volwassene zelf niet te schrikken. Verdriet, boosheid of angst bij jouw kleuter zien kan immers ook bij jou veel emotie geven. We willen vaak de kleuteremotie zo snel als mogelijk wegwerken, want zien niet graag lijden. We zijn oplossingsgericht en zien de emotie bijna als een vijand.

 

Wat dan wel doen?

 

  • Vertraag, want de emotie is er.  Een rechte weg naar geen boosheid, verdriet of angst is er dan vaak niet. Ga samen door de emotie, dan zakt de emotie net iets sneller. Denk daarbij aan het feit dat een kind in een overspoelende emotie van het overlevingsbrein naar een zoogdierenbrein en dan pas terug in mensenbrein keert. Met andere woorden in een eerste fase dienen we niet veel woorden te gebruiken. Emotie en ratio praten immers niet.
  • Wees nabij en voel aan wanneer je zachtjes terug non-verbale verbinding krijgt met je kind. Krijg je die connectie dan kan je met fysieke aanraking, zoals knuffelen, een hand geven of op schoot zitten, de emotie nog verkleinen. De emotie zakt stapsgewijs en de rust keert stilaan terug.
  • Benoem nu de emotie, geef het overspoelende gevoel dat de kamer vult een naam. Zo wordt het net iets meer behapbaar. Geef er ook een gradatie aan en zoek vervolgens hoe je samen het lastige gevoel nog kleiner kan maken.

 

Naast deze crisismomenten zijn er echter tal van andere situaties die veel minder emotie bevatten. Deze dagelijkse kleine emoties zijn de perfecte leermomenten.

Hier kan je inzetten op het uitbreiden van de emotiewoordenschat, het benoemen van de gradatie van een emotie en over mogelijke strategieën om deze emoties beter te controleren.

 

Bij de gratis downloads vind je nog steeds de Junglemaatjes emotiememory.

Download ook deze nieuwe gratis emotiespelfiche en leer spelenderwijs over emoties praten met jouw kleuters.

 

Klik hier