kleuter kerstfeest

Maar nog eventjes...

afscheid kerstfeest kerstmis kleuter opvoeding Dec 11, 2023

Het lijkt zuivere kleuterlogica: 

- Blijven doordrammen is de beste treuzeltechniek 

- Ik geloof niet dat die vijf minuutjes al om zijn, dus ik doe het niet.

 

Stoppen met een activiteit is vaak erg moeilijk voor een kleuter. Een kleuter zit als het ware in zijn spel of in het TV-programma. De grens tussen realiteit en fantasie wordt vaag. Ze beleven het verhaal, voelen zich een deel ervan. Stoppen met dit verhaal en dus uit de fantasie stappen, lukt hen niet altijd even snel.  

Deze gedragscontrole zal nog gedurende jaren perfectioneren, want dit gaat hand in hand met de rijping van de hersenen. Deze neurologische ontwikkeling duurt nog  tot de jongvolwassenheid en vraagt dus enig geduld. 

Beeld je in: 

Een kleuter die niet te bereiken lijkt, als je aankondigt te vertrekken van het leuke kerstfeest. 

Een kleuter die heel kwaad wordt wanneer je vraagt om op te ruimen. 

Een kleuter die in tranen uitbarst en met het grootste verdriet aangeeft niet te begrijpen waarom verder spelen niet kan. 

 

Hoe kan je jouw kleuter dan wel helpen hierbij? 

Hoe help je een kleuter bij het afronden van een taak: 

  4 tips om uit te proberen:

  1. Zorg voor voorspelbaarheid en geef aan wanneer het einde nadert. Wees daarbij bewust van het beperkte tijdsbesef van jouw kleuter. 
  2. Verwacht niet dat een kleuter de overgang tussen spel en stoppen met zijn spel leuk zal vinden of zonder morren kan. Het is niet fijn. Die emotie is er en hoeft niet ter discussie te staan. Een mokkende kleuter zien die niet akkoord is, ligt binnen de lijn van de verwachting. 
  3. Benoem wat je ziet en bevestig dat gevoel. Accepteer samen dat lastige gevoel en vraag na of je een hulp kan zijn. Samen opruimen, samen tanden poetsen, samen de jas aantrekken met een vleugje humor of plezier, kan wonderen doen. We streven niet naar het lastige gevoel weg te nemen, we willen er een beetje controle over. We proberen samen het lastige gevoel kleiner te maken, zodat het minder storend aanvoelt.
  4. Blijf nabij, blijf bereikbaar voor jouw kleuter, ook al drijft zijn gedrag je soms eerder weg. Reguleer dus ook jouw emotie hierbij en wees zelf heel bewust van jouw technieken daarvoor: diep in- en uitademen, verwoord de situatie positief zodat je dat begrip oprecht voelt en neem het gedrag niet persoonlijk.   

 

Tot slot,

Uit het leven gegrepen: 

‘Om Antoine te helpen bij het afscheid nemen op een familiefeest, ben ik zijn helper. Ik verwittig Antoine een kort tijdje voordien, neem de tijd om zijn emotie te zien en op te vangen en gebruik ons feestschrift.  

In dit schriftje schrijft of tekent elke gast iets leuks. Antoine kijkt uit naar deze geheime boodschappen, wat de overgang naar de auto iets makkelijker laat verlopen. Het feestje is niet plots gedaan, maar gaat als het ware nog even door in de auto.’ 

Anna, mama van Antoine (6 jaar) 

 

Wil jij ook het feestschrift eens uitproberen?

Klik hier