Ontspanning bij kleuters
Jan 29, 2023Wist je dat...
-
Ontspannen voor kinderen niet lukt als ze nog onrust en spanning voelen. Een warm bad helpt jou ook niet als je nog helemaal opgedraaid bent. Toch?
-
Spanning vaak niet zichtbaar is, tenzij de emmer overloopt en het al lang te veel is.
-
Echt ontspannen ook een leerproces is. We kunnen wel makkelijk oppervlakkig, voor korte tijd, tot rust komen, maar dan doet vaak een druppel de emmer terug overlopen. Echt tot rust komen staat gelijk aan mentale ruimte maken, opladen en terug voor langere tijd tegen en stootje kunnen.
"Volledig opgedraaid in een warm bad liggen, brengt jou toch ook geen échte rust?"
Het lijkt een eenvoudig verzoek: ‘Wees nu toch eens rustig.’ Een verzoek dat ieder van ons geregeld stelt aan een kleuter. Dit herkenbare verzoek doet denken dat er een duidelijke modus operandi bestaat om deze rust instant te bereiken.
Tot rust komen is echter een complex proces van ontladen, ontprikkelen of net noodzakelijke prikkels opzoeken en relaxatie. Het is een individueel groeiproces waarbij heel wat hulp nodig is. Een realistische en rustige kijk van jouw kant is daarbij een noodzakelijk. Enkel zo kan jouw bijstand ook echt helpend zijn.
Die hulp heeft jouw kleuter nodig bij:
-
De bewustwording van de eigen spanning.
-
Analyse van wat nodig is om die rust te vinden
-
Een waaier aan verschillende ontladings- en ontspanningsoefeningen.
Tot rust komen is heel persoonlijk en situatiegebonden. Heb je net een heel drukke dag ervaren en zit je nog vol spanning? Dan moet die spanning er eerst uit, nog voor je aan ontspanningsoefeningen start. Had je een rustige dag, zonder stress of prikkelgevoeligheden, dan lukt het jou misschien wel om meteen te relaxen. Daarenboven werkt die ene oefening heel goed voor kleuter één, maar helemaal niet voor kleuter twee. Het is een heel proces, van proberen, aanpassen en opnieuw proberen, alvorens je de persoonlijke noden en gevoeligheden goed kent.
Deze analyse van bewustzijn, het stapsgewijs tot rust komen via passende strategieën lukt een kleuter niet alleen. Een kleuter heeft je nodig om mee te kijken naar al deze factoren. Hij heeft je nodig bij het leren voelen van de spanning en om samen strategieën te testen, geduldig, tot het helemaal bij hem past.
Maar bovenal is jouw beschikbaarheid belangrijk om eindeloos en ongedwongen te oefenen in deze vaardigheden die levenslang noodzakelijk zijn.
Een aantal tips:
-
Laat het los! Help jouw kleuter om spanning uit zijn lichaam te brengen. Doe dit heel concreet door in te zetten op beweging, luid lachen of hard huilen, duw- en trekspel of samen uit volle borst te zingen.
-
Geef aandacht aan een diepe ademhaling. Leer jouw kleuter om zijn ademhaling te volgen. Inademen doe je langs de neus en uitademen langs de mond. Meer tellen uitblazen dan inademen zorgt daarbij voor lichamelijke rust.
-
Ontdek samen een waaier aan ontspanningsoefeningen: van kindermassage, ademhalingsoefeningen, bewegingsverhalen tot luisterverhalen of creatieve ontspanningsoefeningen.
-
Kies samen een passende relaxatieoefening. Doe ze voor, doe ze samen en bouw tenslotte jouw begeleiding stapsgewijs af. Een geleidelijke groei in zelfstandig tot rust komen ontstaat.